Deer Bear Cherry Pie

Browar: Deer Bear
Styl: Sour
IBU: brak danych
Blg: brak danych
Zawartość alkoholu: 3,5%
Chmiel: brak danych
Słód: brak danych
Drożdże: brak danych
Dodatki: laktoza, wanilia

Ilość piany wskazuje na przegazowanie.
Aromat migdałowy, w stylu ciasta z tym owocem. Słodkawo i na pewno nie wiśniowo. Zapach może się podobać, ale zupełnie nie jest tym czym miał być.
Piana obfita, lecz to efekt przegazowania. Szybko zaczyna opadać a na szkle dużo jej nie pozostaje. Barwa czerwonej oranżady.
Ciasto maślane nasączone amaretto – tak jednym zdaniem można podsumować smak tego piwa. Próżno tu szukać soczystej wiśni czy jej kwasowości. Jest za to sporo wspomnianego migdała. Choć trzeba przyznać, że smak ten z każdym łykiem słabnie, ustępując nisko intensywnemu, subtelnie kwaśnemu, kompotowi. Maślaność, która w pierwszych łykach była znaczna, również się wycofuje.
Czyli coś tam laktoza wniosła – lepiej czy gorzej, ważne, że jest. Nikt przynajmniej nie zarzuci browarowi, że nie czuć tego dodatku! Z drugiej strony wanilii nie czuć wcale… Ale to i tak nic, bo na etykiecie nie wspominanie jest, ze wiśnia czy sok z niej został dodany do tego piwa. Więc nie wiadomo czy to piwo z wiśnią czy mamy ją sobie tylko w nim wyobrażać.
Ale co pozostaje? Kompot z czerwonych owoców, trochę za wodnisty, pozbawiony gazu i dość nisko intensywny. Meh.
Posmak początkowo kompotowy, po kilku sekundach zamienia się w migdały i zalega zdecydowanie za długo.

Kanał? Tak.
Kwas? Z takim owocem popsuć? Serio?!

PS – Za brak składników wymienionych na etykiecie czy na stronie nie szanuję.

Ocena:
Aromat: 1/10
Wygląd: 1/5
Smak: 3/10
Odczucie: 1/5
Ogólna: 2/20
Suma: 0,8/5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.