Rosanke

Browar: Kormoran
Styl: Traditional Ale
IBU: brak danych
Blg: 11
Zawartość alkoholu: 3,5%
Chmiel: brak danych
Słód: jęczmienny: ciemny, jasny, wędzony, pszeniczny, owsiany
Drożdże: brak danych
Dodatki: miód, lawenda

Aromat wędzonki uderza już z butelki. I to w rodzaju chipsów bekonowych czyli mięsna. W tle majaczy lawenda.
Piana średnio pęcherzykowa, szybko opada, lejsing dobry. Barwa ciemno pomarańczowa.
W smaku, już po pierwszym łyku czuć, że piwo jest wodniste. Całkowity brak ciała i wszechobecna, pseudo bekonowa wędzonka. After taste to przytłaczająca wędzonka i lekka kwaskowość. I jakby tego było mało to zostaje jakby taki tłusty posmak (zdaję sobie sprawę, że to nie możliwe lecz takie me odczucie).

Na kontrze można przeczytać, że piwo uwarzone przez piwowara domowego „urzekło sędziów (…) wielowymiarowym, pełnym, zbożowym smakiem”. No chciałbym tą głębie znaleźć lecz nie jest to wykonalne. Piwo smakuje jak woda doprawiona posmakiem bekonu znanym z chipsów. A i dodatków nie czuć.
Trudno to pić – kanał.

Ocena:
Aromat: 3/10
Wygląd: 3/5
Smak: 1/10
Odczucie: 1/5
Ogólna: 4/20
Suma: 1,2/5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.