Browar: Bruery Terreux
Styl: Wild Sour
IBU: brak danych
Blg: brak danych
Zawartość alkoholu: 8,3%
Chmiel: brak danych
Słód: brak danych
Drożdże: brak danych
Dodatki: jeżyny, wiśnie
To tak na prawdę blend, składający się z 85% kwasu leżakowanego w beczkach po winie z jeżynami i wiśniami oraz 15% dark ale leżakowanego w beczkach po bourbonie.
Trochę beczkowo, drewniano ale i skórzane akcenty. Jest też octowo oraz pewne funky nuty. Do tego pewne owocowe, kwaśne nuty, które bardzo dobrze zamykają to piwo. Jest też trochę cierpko i skórkowo, ale ze strony owoców. Bardzo ułożony aromat.
Piana niezbyt intensywna, bardzo szybko znika. Na szkle nie pozostaje. Barwa brązowa, mętne z miodowym refleksem.
W smaku kwaskowe, trochę octowe, owocowe, głównie wiśniowe. Skórzane, cierpkie, ale nie przesadnie. Wręcz są momenty gdy czuje się, że piwo jest za mało kwaśne. Ale zakładam, że jest to efektem, czy też wynikiem dobrego ułożenia piwa.
Nut funky nie ma tutaj za dużo, bo zdecydowanie bardziej octowość wychodzi, lecz ułożona ona jest dość dobrze. Niemniej kontrowana jest ze strony owocowości, więc jest dobrze.
Posmak octowy, cierpki, wybrzmiewającą wiśnią na podniebieniu.
Ocena:
Aromat: 7/10
Wygląd: 1/5
Smak: 6/10
Odczucie: 2/5
Ogólna: 10/20
Suma: 2,5/5