Browar: Funky Fluid
Styl: Pastry Sour
IBU: brak danych
Blg: 20
Zawartość alkoholu: 5,6%
Chmiel: Huell Melon
Słód: brak danych
Drożdże: Vermont Ale
Dodatki: płatki pszenne, płatki owsiane, laktoza, ananas, marakuja, bakterie kwasu mlekowego Plantarum i Rhamnosus
Tropikalnie i słodko, z lekką kwaskową nutą z tyłu. Ananas może i jest, ale marakuja to już zdecydowanie dodaje tylko kwaśności. Albo tworzy z ananasem tropikalny miks, który przywodzi na myśl sorbet o takim właśnie smaku.
Piana nie pojawia się praktycznie wcale. Barwa jasno słomkowa, zamglone.
W smaku przede wszystkim kwaśne, a to dobrze. Oczywiście, po chwili dochodzi słodycz, ale jest tutaj jakby kontrapunktem. Dziwnie to brzmi, ale ona odbija smak a przy tym nie jest wyklejająca czy męcząca.
Ponownie skojarzenie z rzemieślniczymi lodami o smaku owoców tropikalnych jest dość wyraźne. To właśnie w nich często słodycz nie dominuje a jest odbijana przez kwaśność owocową. Lub odwrotnie jak ma tutaj to miejsce.
Ananas jest do wychwycenia a i czasem, zwłaszcza przy przełykaniu, da się wyłapać marakuję. Niemniej, gdy się na tym nie skupić, to jest to miks tropikalnych owoców.
Mleczne akcenty, które czasem przemkną gdzieś w tle przypominają jednak już te typowe, znane smaki z kwasów. Nie ma skojarzeń z jogurtem czy lodami.
Mogłoby się wydawać, że piwo będzie ciężkie, patrząc na parametry, ale nic takiego nie ma tutaj miejsca.
Posmak kwaskowy, owocowy, chwilę pozostający, nawet oczyszczający.
Ocena:
Aromat: 7/10
Wygląd: 1/5
Smak: 8/10
Odczucie: 2/5
Ogólna: 12/20
Suma: 3/5