Browar: Jagiełło
Styl: DIPA
IBU: 52
Blg: 14,2
Zawartość alkoholu: 6,1%
Chmiel: Izabella, Cascade, Marynka
Słód: pilzneński, monachijski, pale ale, pszeniczny
Drożdże: brak danych
Dodatki: brak danych
Zacznijmy od tego, że nie jest to podwójne IPA, bo to, musi mieć minimum 16 Blg. Tak więc Piwni Janusze pełną gębą!
Karmel z cukru zrobiony na patelni. Totalnie dominuje aromat.
Piana średnio obfita, momentalnie znika pozostając dosłownie w kilku miejscach. Miedziana barwa, idealnie klarowne.
Lekkie, jasne, z metalicznym posmakiem (choć na dłoni nie wychodzi nic). Wodniste wręcz po kolejnych łykach. Gorzkawe, a profil smakowy to kawa pomieszana z ziemią. Niezbyt intensywna ta gorycz, ale tępa strasznie.
Brak jakichkolwiek cytrusowych nut czy smaku pozytywnego z chmielu.
Posmak słodowy, z tępą, ziemistą goryczą.
Kanał? No rejczel.
Ocena:
Aromat: 1/10
Wygląd: 1/5
Smak: 1/10
Odczucie: 1/5
Ogólna: 1/20
Suma: 0,5/5
Szymon
Zgadzam się zupełnie. To bardziej ruby ale, chociaż też nie do końca. Ipa, a już double Ipa to w ogóle nie jest. Jagiełło, Ty spróbuj lepiej zanim wypuścisz na rynek. I zweryfikuj receptury bo chyba się ktoś pomylił.