Browar: Profesja / Nepomucen
Styl: Sour
IBU: brak danych
Blg: 14
Zawartość alkoholu: 5,1%
Chmiel: brak danych
Słód: brak danych
Drożdże: Brettanomyces Bruxellensis Trois
Dodatki: płatki owsiane, purre z truskawek, sok z wiśni NFC, sok z aronii NFC, laktoza, Lactobacillus Brevis, Lactobacillus Lactis, Lactobacillus Plantarum, Lactobacillus Delbrueckii
Truskawki i wiśnie bez trudu idzie tutaj znaleźć, przy czym te pierwsze są wyraźniejsze. Aronii już nie, a obawiałem się, że to ona zdominuje aromat. Bardzo owocowo, nie słodko i niekwaśno. Po ogrzaniu dochodzą jogurtowe nuty.
Piana średnio obfita, jak na napoju gazowanym – szybko pojawia się i szybko znika. Na szkle nie pozostaje. Barwa wiśniowa, nie przejrzyste.
Dominuje tu truskawka. Do tego kwaśno, ale pochodzi to jakby z aronii, owocu. Jest też oczywiście jogurtowo – bakterie też swoje dały. Niemniej kwaśność, która nie jest zbyt intensywna, wydaje się być jakby z owocu, tak jak już wspomniałem. Wiśnia czasem się przewija na drugim planie. Kwaśna i przyjemna. Aronia nie dominuje również smaku, co jest jak najbardziej na plus. Nie ma cierpkości.
Posmak owocowy, z wybrzmiewającą wiśnią. Niezbyt intensywny, średnio długi.
Ocena:
Aromat: 8/10
Wygląd: 1/5
Smak: 7/10
Odczucie: 2/5
Ogólna: 13/20
Suma: 3,1/5