Browar: Waszczukowe
Styl: Kwas
IBU: brak danych
Blg: 8,5
Zawartość alkoholu: 2%
Chmiel: Simcoe
Słód: brak danych
Drożdże: brak danych
Dodatki: laktoza, pędy sosny, bakterie kwasu mlekowego
W aromacie sosna ze sporą ilością kwaśności. W tle czasem prześlizgnie się aromat kefiru. Średnio intensywnie, przyjemnie.
Piana bardzo mała ilość się pojawia. Coś tam na szkle nawet z niej pozostaje. Barwa lemoniady z mlekiem – mleczna żółć, mętne.
Piwo okazuje się być kwaskowe, ale nie kwaśne. Smak tego kwasu jest lekko mleczny, coś jak kwaśna maślanka. Wyraźne sosnowe akcenty towarzyszą cały czas i są prawie kontra punktem dla wspomnianej mlecznej kwaśności. Niemniej są za słabe by nawiązać z nią bezpośrednią walkę o pierwszeństwo w smaku.
Nie ma tu bogactwa smaków a jest prostolinijność (jak to w kwasie). Aczkolwiek pomieszanie składników mogło sugerować coś zupełnie odwrotnego.
Posmak subtelnie kwaskowy, przez chwilę sosnowy. Nie oczyszcza.
Szkoda, że kwaśność nie jest wyższa tak jak i nuty sosny. Bardzo możliwe, że bez laktozy to piwo było by lepsze.
Ocena:
Aromat: 6/10
Wygląd: 1/5
Smak: 7/10
Odczucie: 1/5
Ogólna: 10/20
Suma: 2,5/5