Browar: Fortuna
Styl: Flanders
IBU: brak danych
Blg: 15
Zawartość alkoholu: 7,77%
Chmiel: Sybilla
Słód: pilzneński, monachijski, karmelowy, palony, pszeniczny karmelowy
Drożdże: The Yeast Bay Beersel Brettanomyces Blend, US-05
Dodatki: cukier, płatki kukurydziane, bakterie: Lactobacillus plantarum, Lactobacillus lactis, Lactobacillus mesenteroides
Skórzany pasek, wiśnie suszone, śliwka suszona, rodzynki. Do tego czerwone wino, trochę „starości” beczkowej i trochę słodyczy.
Piana niezbyt intensywna, redukuje się do małej wysepki unoszącej się nad piwem. Barwa brązowa ale z czerwonymi refleksami.
Piwo nie jest całkowicie funky, ale nie można napisać, że nie jest to dominant. Jest również sporo winności, pół wytrawnej i do tego trochę kwaśności. Czerwone porzeczki wymieszane z czarną porzeczką i do tego trochę aronii. Ale to jest dopiero trzeci smak – wyraźny, łatwo go odnaleźć, ale to jest jakby tło.
Jest dobrze ułożone nic nie wychodzi na wierzch i jest bardzo spójne.
Posmak krótki, winny, lekko cierpki.
Btw – Za późno spostrzegłem, że mogłem mieć butelkę z epickim numerem…
Ocena:
Aromat: 6/10
Wygląd: 1/5
Smak: 7/10
Odczucie: 1/5
Ogólna: 10/20
Suma: 2,5/5