Browar: Maryensztadt
Styl: Fruit Sour
IBU: brak danych
Blg: 11
Zawartość alkoholu: 4,5%
Chmiel: brak danych
Słód: jęczmienny, pszeniczny
Drożdże: FM21 Odkrycie Sezonu
Dodatki: czarna porzeczka, Lactobacillus
W aromacie aronia z kwasem mlekowym w tle. Niezbyt to przypomina porzeczkę. Niemniej tragedii nie ma. Tylko raczej nie da się po zapachu zgadnąć jaki owoc został użyty.
Piana, jak na kwas, bardzo obfita, w pięknym, rubinowo-malinowym kolorze. Barwa malinowa.
W smaku kwaśność owocowa dominuje. Tej od bakterii nie znalazłem. Smak owocu lecz nie porzeczki. To zdecydowanie jest aronia. I to jest chyba właśnie problem.
Piwo jest jednowymiarowe i do tego smakuje jakby było z innym owocem niż jest w rzeczywistości.
Posmak lekko kwaskowy, tak samo oczyszczający.
W Maryensztadt progres – ich piwo da się wypić.
Ocena:
Aromat: 4/10
Wygląd: 3/5
Smak: 4/10
Odczucie: 2/5
Ogólna: 3/20
Suma: 1,6/5
Nie polecam
Za dużo kwaśne, nie wiem kto będzie takie pić, myślałem będzie kwaśno słodkie, zdecydowałem połowę wylać.