Palatum Catharina Sour

Browar: Palatum
Styl: Sour
IBU: brak danych
Blg: 11,3
Zawartość alkoholu: 4,2%
Chmiel: brak danych
Słód: brak danych
Drożdże: brak danych
Dodatki: pulpa czarnej porzeczki (9%), sok z rabarbaru (8,5%)

Jogurtowy aromat wraz z porzeczką. Rabarbaru nie ma.
Piana mega obfita, wskazująca na przegazowanie. Opada jednak szybko a na szkle praktycznie nie pozostaje. Barwa kompotu z malin, całkowite zmętnione.
Wyraźna porzeczka, z owocową cierpkością, jednak jest ona łagodzona mlecznością pod postacią serka twarogowego. Rabarbaru ponownie nie czuć.
Kwaśność jest bardzo niska i mam wrażenie, że pochodzi ona z owocu.
Posmak owocowy, porzeczkowy z mlecznymi akcentami.

Btw warto przytoczyć czym jest catharina sour: „Catharina Sour – styl piwa górnej fermentacji, pochodzący z Brazylii ze stanu Santa Catarina. Wywodzi się bezpośrednio z niemieckiego piwowarstwa i jest połączeniem stylu Berliner Weisse z, charakterystycznymi dla Brazylii, owocami tropikalnym.”
Dobrze wiedzieć, że czarna porzeczka i rabarbar to owoce tropikalne.

Ocena:
Aromat: 5/10
Wygląd: 2/5
Smak: 4/10
Odczucie: 1/5
Ogólna: 5/20
Suma: 1,7/5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.