Browar: Pinta / Chyliczki
Styl: Sour
IBU: brak danych
Blg: 14
Zawartość alkoholu: 5,9%
Chmiel: Lubelski
Słód: pilzneński
Drożdże: US-05
Dodatki: sok ze świeżo wyciśniętych jabłek: Rubin, Topaz, Szara Reneta, Chopin, Alwa (40% dodatku soku), bakterie SafSour LP 652
No nie jest to zbyt intensywny aromat. Trochę suszonego jabłka, siarkowe nuty również są. Nie ma wyraźnych jabłkowych nut, których można by się spodziewać po ilości odmian jabłek, które zostały tutaj użyte i ilości soku jabłkowego względem piwa.
Piany brak. Barwa soku jabłkowego, klarowne.
W smaku wytrawne wino białe, gdzie wyraźne są nuty jabłek. I to takich niedojrzałych. Kwaśność jest z dużą ilością garbników, jak w przypadku niedojrzałych jabłek. Kwaśności znanej z działalności bakterii tutaj nie ma. Po prostu nie czuje się jakby to był kwas.
Same jabłka, jak już wspomniałem nie mają wyraźnego smaku. Wszystko się zlewa w jedno, co nie dziwi przy takiej ilości odmian jabłek, ale czemu smakuje to jak niedojrzałe „psiochy”?
After taste garbnikowy, wysuszający, jak po niedojrzałym jabłku.
Ocena:
Aromat: 2/10
Wygląd: 1/5
Smak: 2/10
Odczucie: 1/5
Ogólna: 3/20
Suma: 0,9/5