Browar: Pinta
Styl: Sour
IBU: brak danych
Blg: 15
Zawartość alkoholu: 6,5%
Chmiel: Nelson Sauvin, Lubelski
Słód: pilzneński, pszeniczny jasny
Drożdże: US-05
Dodatki: moszcz z winogron odmiany Seyval Blanc i Johanniter, bakterie SafSour LP-652
Białe pół wytrawne wino, świeża trawa, trochę siarki, jakieś niedojrzałe jabłko w tle i taka sama gruszka.
Piana chwilowa, w skromnej ilości. Barwa żółto-pomarańczowa, zamglone.
W smaku kwaśne, kojarzące się ewidentnie z białym, pół wytrawnym winem. Nie ma wysuszania, jak w przypadku wytrawnych gatunków, jest za to wyraźny smak białych winogron. Kwaskowość jest subtelnie cierpka, więc zabiera nas w rejony chłodniejsze – Słowacja czy też Niemcy (lub jak w tym przypadku Polska).
Niemniej mało się dzieje. Owszem, dodatek ewidentnie dominuje to piwo, a jednak mało się dzieje. Wina również potrafią być dość proste, ale tu, z racji dodania bakterii liczyłem na więcej smaków.
Posmak chwilę kojarzący się z winem a tak to cierpkość niedojrzałych winogron białych.
Jednak nadal jestem zdania, że dodawanie winogron do piwa nie ma za dużo sensu.
Ocena:
Aromat: 4/10
Wygląd: 1/5
Smak: 3/10
Odczucie: 1/5
Ogólna: 6/20
Suma: 1,5/5