Browar: Pinta / To Øl
Styl: Triple Sour
IBU: brak danych
Blg: 18
Zawartość alkoholu: 8,9%
Chmiel: Liberty
Słód: pilzneński, abbey
Drożdże: Wyeast 1388 Belgian Strong Ale
Dodatki: cukier, bakterie kwasu mlekowego lactobacillus delbrueckii
Aromat przywodzący na myśl świeżo ukiszoną kapustę. Więc kwaśność jest na pierwszym miejscu, trochę słodyczy z tyłu. Nie ma warzywnych akcentów.
Piany nie ma. Barwa herbaciana, klarowne.
W smaku kwas, ale taki słodkością wygładzony. Jest pełnia, co w tego rodzaju piwach nie jest częste. Słodkawo na tyle, że przykrywa to kwaśność. No ale piwo swój „ciężar” ma.
Alkohol nieźle ukryty choć są momenty, gdy wychodzi. Odczuwa się go jak ten w winie. Rozgrzewa przełyk, lecz nie pozostaje na długo.
Nie ma skojarzeń z warzywnymi kiszonkami – jest czysto. Mimo srogiej, jak na kwas, liczbie plato, całkiem pijalne.
Posmak kwaskowy, szybko znikający.
Ocena:
Aromat: 4/10
Wygląd: 1/5
Smak: 6/10
Odczucie: 1/5
Ogólna: 5/20
Suma: 1,7/5