Browar: Stu Mostów
Styl: Saison
IBU: 5
Blg: 12
Zawartość alkoholu: 6,8%
Chmiel: Hersbrucker
Słód: pils, pszeniczny
Drożdże: domowa mieszanka drożdży saison, dzikich drożdży i bakterii
Dodatki: płatki owsiane, winogrona Red Regent i Rondo
Nuty funky, ale nie takie ekstremalne i dominujące jak potrafią być. Nie ma mowy o stajni, raczej o delikatnej skórzaności oraz owocowej dzikości. Do tego truskawkowy mus z dodatkiem jeżyn. Jest jeszcze ocet balsamiczny oraz subtelne akcenty wina.
Piwo po otwarciu złowrogo pieni się w szyjce, jednak nie tak bardzo jak w przypadku poprzednich wypustów. W szkle pojawia się na sekundę i znika bez śladu. Barwa czerwona, zamglone. Obecny osad owocowy.
W smaku zaskakuje wytrawnością. Nie jest „dry to the bone”, niemniej odnoszę wrażenie, że jest tu mniej słodyczy niż w poprzednich piwach z tej serii.
Dość owocowe, choć tutaj czerwone winogrona wyraźnie się odznaczają (czego nie można było napisać w przypadku aromatu). Do tego maliny, ocet balsamiczny oraz funkowe akcenty, które tworzą dość przyjemną kompozycję.
Mało skojarzeń z winem, co jest jak najbardziej na plus. No i odnoszę wrażenie, że jest jakby bardziej przystępne.
Aftertaste odświeżający, zarówno przez musowanie jak i kwaśność, która jednak szybko znika. Lecz pozostawia po sobie przyjemne odświeżenie, z owocowym, leśnym, zacięciem.
Ocena:
Aromat: 8/10
Wygląd: 1/5
Smak: 9/10
Odczucie: 3/5
Ogólna: 13/20
Suma: 3,4/5