Browar: Stu Mostów
Styl: Sour
IBU: 5
Blg: 15
Zawartość alkoholu: 8%
Chmiel: Tettnanger
Słód: pilzneński, pszeniczny
Drożdże:
Pierwsza fermentacja: saccharomyces cerevisiae (british strain);
Fermentacja w beczce: brettanomyces + lactobacillus house strains;
Refermentacja z winogronami Dornfelder: drobnoustroje naturalnie występujące na winogronach; brettanomyces + lactobacillus house strains
Dodatki: świeżo zgniecione winogrona z moszczem odmiany Dornfelder z dolnośląskiej winnicy Adoria
Stajnia. Łajno i siano – mimo, że nie bardzo intensywnie, to na tyle wyraźnie, że mnie przeszkadza. Z tyłu spocony koń. No nie są to moje klimaty, oj nie…
Piana chwilowa, ale ładnie zabarwiona na wiśniowy kolor. Momentalnie znika i nic z niej nie pozostaje na szkle. Barwa ciemno burgundowa, praktycznie nie przejrzysta.
W smaku ziemistość, owocowość z tyłu, aronia, czarna porzeczka. Do tego pewna akcenty stajni, jak wysuszone siano i spocona derka. Sporo cierpkości, im dalej tym więcej. Do tego jest zalegająca.
Pod koniec, wydaje się że piwo jest, prócz cierpkości, taniniczne. Pojawia się wyraźne skojarzenie z czerwonym, wytrawnym winem.
Zaskakuje pół pełnia tego piwa, na tle innych Wildów.
Posmak cierpki, aroniowy, lekko wysuszający.
Im dalej, tym seria Wild coraz bardziej rozczarowuje…
Ocena:
Aromat: 1/10
Wygląd: 1/5
Smak: 4/10
Odczucie: 1/5
Ogólna: 5/20
Suma: 1,2/5