Browar: Trzech Kumpli
Styl: Gose
IBU: 10
Blg: 12,5
Zawartość alkoholu: 4,9%
Chmiel: Iunga
Słód: brak danych
Drożdże: brak danych
Dodatki: płatki pszenne, sól, ziarna kolendry, bakterie kwasu mlekowego: lactobacillus
Kwaśno i czysto. W tle co jakiś czas przelecą jakieś nuty kojarzące się z kefirem.
Piany nie ma bo i jak miałaby być. Barwa jasno miedziana, klarowne.
W smaku czysty kwas, z nieco zbyt niską kwaśnością. Jest ona wyraźna, ale problem jest w niskiej intensywności. No i po kilku łykach, gdy nie ma większej przerwy smak kwaśny mocno się obniża a momentami kojarzyć się zaczyna z cierpkością. A nie kwaśnością.
Wysoka pijalność, prostota, która zdaje się została zapomniana na rzecz owoców, które „zawsze” robią robotę. Fajne piwo.
Posmak kwaskowy, oczyszczający, krótki.
Czysty kwas – fakt, dawno nie było. Tylko czy nie lepiej było go wypuścić latem a nie we wrześniu? Wiem, że było całkiem jeszcze ciepło, ale imo latem było by większe wzięcie.
Ocena:
Aromat: 6/10
Wygląd: 1/5
Smak: 7/10
Odczucie: 3/5
Ogólna: 10/20
Suma: 2,7/5