Browar: Stu Mostów
Styl: Wheat Wine
IBU: 40
Blg: 27
Zawartość alkoholu: 10%
Chmiel: Hallertau Magnum, Herbrucker
Słód: pszeniczny, pilzneński, karmelowy pils
Drożdże: Danstar Nottingham
Dodatki: rzemieślniczy miód akacjowy (3%), laski wanilii
Słodowo, w stylu białego pieczywa. Do tego miód, choć nie w stylu utlenienia. Raczej taki ze słoika, słodkawy i jakby naturalny. Nie jest cukrowo.
Piana niezbyt okazała, ale coś tam się jej pojawia. Niezbyt trwała, choć redukuje się do delikatnego okręgu unoszącego się nad piwem. Lejsing nie występuje. Barwa miodowa, klarowne.
W smaku słodkie, choć nie ulepkowe czy cukrowe. Miodowe, choć nie tak wyraźne jak w przypadku rzemieślniczych piw z miodem. Co prawda nie czuję, że akurat jest on z akacji, ale wierzę, że tak jest.
Słodowa strona zdecydowanie wycofana i nie uwydatnia się za bardzo w smaku. Czasem tylko coś w tam tle przemknie w stylu bułki wrocławskiej.
Wanilii nie znalazłem. Tak i alkoholu. W ogóle nie czuć jakoś wybitnie by to piwo było jakoś mocne.
Posmak słodki, króciutki i pusty.
Meh.
Ocena:
Aromat: 5/10
Wygląd: 1/5
Smak: 4/10
Odczucie: 1/5
Ogólna: 5/20
Suma: 1,6/5