Browar: Stu Mostów / De Molen
Styl: Wheat Wine
IBU: 40
Blg: 27
Zawartość alkoholu: 10%
Chmiel: Hallertau Magnum, Hersbrucker
Słód: pszeniczny, pilzneński, karmelowy pils
Drożdże: Danstar Nottingham
Dodatki: miód rzepakowy (3%), prażone chipsy kokosowe (0,6%)
Najlepiej spożyć przed: 13.06.2021
Data degustacji: 12.09.2021
Aromat miodowy, choć nie łatwo jest zgadnąć czy z utlenienie czy dodatek tutaj daje o sobie znać. Skłaniam się do tej drugiej opcji, bo jednak pachnie on charakterystycznie.
Piany brak. Barwa miodowa, zamglone. Obecny osad, nie wygląda na drożdżowy.
W smaku dominuje miód i wydaje się, że nie jest to taki typowy, jak z utlenienia. Różnica jednak jest wyraźna niż w przypadku na przykład wielokwiatu. Co więcej, z racji, że dodatkiem był miód, to przykrywa on ten z utlenienia. Jest więc słodko, choć nie totalnie ulepkowo.
W tle czasem zamajaczy wanilia, ale tylko przez chwilę i nie za często.
Piwo jest pół pełne a alkohol ukryty dobrze. Tylko nieznacznie rozgrzewa przełyk. Naprawdę zaskakujące jak łatwo się to pije. Niemniej za dużo smaków tutaj nie ma i jeśli ktoś liczył na rozbudowane akcenty ze słodowej strony, to mógł się srogo zawieść.
Posmak miodowy, słodki, chwilę pozostający.
Ocena:
Aromat: 4/10
Wygląd: 1/5
Smak: 5/10
Odczucie: 2/5
Ogólna: 7/20
Suma: 1,9/5